Hobbybydleni.cz – Magazín nejen o bydlení 2017-07-31 22:44:16

Interiérové trendy na sezonu 2018/2019? Barevná sedací souprava nebo nápadné dekorace stěn

Prostor obýváku bude čím dál více neformální. Vše směřuje k přírodnímu vzhledu a spojení pohodlí a funkčnosti.

Žlutá sedačka vám přinese do domu slunce. Podle nejnovějších trendů je to to pravé. Zdroj: Sedackyphase.cz

Díky nejrůznějším veletrhům a přehlídkám nábytku a designu, můžeme už pomalu pozorovat, jaké trendy nás v interiérovém designu obývacích místností čekají v příštím roce.

Tento rok vyhlásila společnost Pantone barvou roka intenzivní tón zeleně (greenery). Právě tato barva naznačuje, že současné trendy se navracejí k přírodě a k její rozmanitosti. Přísné minimalistické šedobílé interiéry se začínají vytrácet. Lidé touží po něčem příjemnějším, po něčem co svádí k odpočinku. Odráží se to i v tvorbě současných nábytkářských firem a interiérových designérů.

Barevnost

Pokud zrovna zařizujete nové bydlení, určitě dbejte na propojení s přírodou. Přírodní syté barvy pozitivně působí na naši spokojenost, a proto se postupně začínají vkrádat i do interiéru.

Kromě už zmiňované barvy zeleně zkuste dostat do interiéru slunce pomocí sytě žluté barvy. Zelenou můžete zkombinovat i s cihlově oranžovou nebo tmavě modrou barvou. Sedací soupravy v nějakém výraznějším odstínu – hořčicová žlutá nebo námořnická modř – dodají vašemu interiéru velmi příjemný vzhled.

Materiály

Ještě nedávno hrál prim nerez a různé stříbřité odstíny kovů. Jejich chlad však už lidi omrzel, a tak se opět přiklánějí k teplým kovovým tónům, jako je vzhled mědi, bronzu nebo zlata.

Pro zjemnění intenzity zlaté barvy se volí především její broušená verze. Skvěle ji doplňuje například sametový či semišový povrch sedací soupravy. Tyto plyšové textilie se také vrací do pozornosti designérů. Jejich cílem je, aby působili příjemně nejen při sezení ale v celém prostoru.

Funkce

Návrat sametu naznačuje, že pohodlí a odpočinek budou v interiérovém designu v příštích letech důležitým faktorem. Například i klasická sedací souprava zcela mění vzhled a některé nábytkářské společnosti představují neformální sezení, které spíše připomíná měkké matrace či obrovské polštáře. Vyzývají tak obyvatele a návštěvníky domu nejen k sezení, ale i ke spánku, podporují jejich společnou interakci. Obývák je díky tomu čím dál více multifunkční.

Funkčnost se odráží i na obývacím nábytku, jako je knihovna nebo televizní stolky. Do popředí se dostávají nenápadné multifunkční stěny, do kterých je zakomponovaná i televize. Policové systémy se stávají ještě subtilnějšími, aby se daly použít jako přirozená bariéra, ale aby i tak propouštěly co nejvíce světla.

Dekorace

Neužitečným vázičkám a jiným okrasným předmětům rozmístěným po místnosti už dávno odzvonilo. Dekorační kousky musí být nějakým způsobem i užitečné. Proto je dobré jich zvolit méně, ale o to výraznější. Tento trend se odráží i ve vzhledu osvětlení. Po té, co se roky světla skrývala do sádrokartonových pohledů, začínají opět nabývat výraznějších někdy dokonce anorganických tvarů. Stávají se dekorací samy o sobě.

Do místností se vrací i tapety a jiné zajímavé povrchy zdí – například surový dřevěný obklad. Tapety jsou však univerzálním v tom, že díky novým technologiím přináší řadu zajímavých vzorů a kromě toho mohou sloužit jako prostředek pro utlumení akustiky nebo jako snadno udržovatelný povrch na namáhaných stěnách. In budou hlavně geometrické nebo 3D potisky, které dodají místnosti na objemu.